6 Financiële Tips om Geld te Besparen | Budget Advies - Alles Over Besparen en Financiële Vrijheid

6 Financiële Tips om Geld te Besparen in 2018


Het is rond het einde van het jaar en de tijd dat mensen weer gaan denken aan de goede voornemens komt er dus weer aan. Ondanks dat de goede voornemens vaak in begin januari weer over zijn wil ik toch een aantal suggesties geven die je volgend jaar geld besparen.

1: Maak een budget

2: Hou wat geld achter de hand

3: Betaal altijd op tijd

4: Bespaar op een provider

5: Bespaar op je uitgaven

6: Herinner jezelf aan je voornemens

 

1: Maak een budget

Het belangrijkste wat je kan doen is het maken van een budget. En natuurlijk dat dit een gewoonte word. Het maken van een budget geeft je een duidelijk overzicht van je financiën en geeft je de kans om te besparen op je uitgaven. Mocht je niet weten waar je moet beginnen, lees dan deze post met 10 stappen om eenvoudig te budgetteren.

 

2: Hou wat geld achter de hand

Een tweede voornemen is om geld achter de hand te houden. Het is altijd verstandig om ongeveer een maand aan uitgaven achter de hand te houden. Zo zorg je er voor dat je niet in de problemen komt als er opeens onvoorziene uitgaven zijn, bijvoorbeeld als er iets instort thuis.

Het is belangrijk om het bedrag dat je achter de hand houd, ook op peil houd. Dit kun je het  makkelijkste bereiken automatisch geld op een aparte rekening te storten, dan heb je er geen omkijken naar maar ben je er toch zeker van dat het goed gaat.

 

3: Betaal altijd op tijd

Een van de makkelijkste manieren om geld te besparen is het voorkomen van onnodige boetes op rekeningen. Simpelweg op tijd betalen kan je heel wat schelen. Vaak worden er al snel administratiekosten gerekend bij te laat betalen. Deze kosten zijn misschien slechts een paar euro maar tellen snel op. Als voorbeeld rekent T-Mobile 15 euro administratiekosten bij te laat betalen. Het CJB heeft sinds begin 2016 de kosten verhoogd van 7 euro naar 9 euro.

Mocht je het helemaal laten zitten, dan komen er ook nog incassokosten bij. Deze hebben in Nederland een minimum van 40 Euro met verder een percentage over het totaalbedrag.

Het is erg zonde om deze onnodige kosten te moeten betalen. Het advies is dus simpelweg: betaal altijd op tijd.

 

4: Bespaar op een provider

Het einde van het jaar is het ook vaak het moment om een nieuwe provider te kiezen. Of dit nou voor je zorgverzekering is, je energieleverancier, internet of mobiele telefoon. Behalve dat er vaak een leuk cadeau bij zit, kan het ook in de kosten schelen.

Let er wel altijd op dat je goed inziet wat de kosten zijn. Soms word er door marketing teams een leuke campagne bedacht waar ze lage kosten vermelden maar blijken er andere kosten bij te zitten die het alleen maar duurder maken.
Een provider die je 5 euro per maand bespaart maar 60 euro aan iets als aansluitingskosten rekent zal je natuurlijk niets besparen.

 

5: Bespaar op je uitgaven

Kies 1 categorie uitgaven waar je op gaat besparen. Als je nog andere voornemens hebt zoals minder snoepen of afvallen, dan kun je dit goed combineren. Wat overigens überhaupt een goede tip is, is om bij alles wat je wil kopen jezelf af te vragen: heb ik dit echt nodig. Als je bijvoorbeeld wil afvallen, en besluit te besparen op je boodschappen, dan kan je bij een product als frisdrank of snoep jezelf vragen of je het echt nodig hebt. Bij het terugleggen van dit soort producten zal je al snel geld besparen en tegelijkertijd gezonder leven. Twee vliegen in één klap.

 

6: Herinner jezelf aan je voornemens

Zoals al werd vermeld is het vaak zo dat mensen de goede voornemens al na een week zijn vergeten. Het lijkt te lastig om hun gewoontes aan te passen. Of ze vinden het om een andere reden toch niet meer nodig.

Om dit tegen te gaan kun je je als geheugensteuntje aanmelden voor onze nieuwsbrief zodat je word herinnerd aan je goede voornemens. Ook kun je jezelf aanmelden bij andere sites zoals die van het Nibud. Zij hebben ook een programma om je te herinneren om te besparen en op je uitgaven te letten. Ook hebben ze een tal van bespaartips. 

 

Conclusie:

6 snelle financiële tips om geld te besparen in 2017. Ik hoop dat het helpt om je voornemens langer vol te houden en de voordelen je nieuwe motivatie geven om er mee door te gaan. Mocht je zelf meer ideeën of tips hebben om geld te besparen in het nieuwe jaar, laat het dan weten in de comments.