Tips om Energie te Besparen in Huis op Gas en Elektriciteit | Budget Advies - Alles Over Besparen en Financiële Vrijheid

Tips om Energie te Besparen in Huis


Energiekosten zijn een van de hoogste vaste lasten van elk huishouden. Onder deze lasten vallen gas, water en elektriciteit. In deze post enkele tips om energie te besparen in huis.

In Nederland gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 3.000 kWh aan elektriciteit. Daarnaast gebruikt een huishouden ook nog eens zo’n 1.500 m3 aan gas. Dit komt neer op een bedrag rond de 1.700 euro per jaar of 140 per maand. Is jouw verbruik hoger, of betaald je meer. Ga dan goed na of je mogelijk teveel gebruikt en lees vooral verder voor goede tips om energie te besparen.

In de grafiek hieronder van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) zie je de prijzen van gas en elektriciteit in Nederland van 2001 tot 2016. Deze prijzen zijn jaarprijzen en zijn gemiddeld. Als je alleen woont in een kleine flat, zal dit lager zijn dan wanneer je met een groot gezin in een vrijstaand huis woont. Toch kunt je deze data, samen met de eerder genoemde aantallen goed gebruiken als richtlijn voor elke situatie.

 

Budget-Advies.info Energieprijzen Huishoudens in Nederland via RVO

Energieprijzen Huishoudens in Nederland via RVO

 

Wat meteen opvalt is dat elektriciteit een stuk goedkoper is dan gas. Dit is meteen al iets om rekening mee te houden. Wij warmen namelijk ons water vaak nog op met gas, evenals natuurlijk de verwarming. Als je dit op een andere manier doet dan kun je dus meteen al geld besparen.



Tips om energie te besparen op gas


Simpelweg minder gas gebruiken zal loonen. Een goede manier om hier voor te zorgen is door een “slimme” thermostaat te gebruiken. Toon van Eneco is hier een voorbeeld van. Andere leveranciers hebben ook vaak een “slimme” thermostaat zoals Essent die Nest gebruikt (overigens een Google product), NLE die Anna levert en EON die de EnergieAssistent levert. Deze thermostaten zijn nog redelijk nieuw en zullen naar verwachting in meer huizen verschijnen in de komende jaren.

Het nut van deze “slimme” thermostaten is vooral dat het erg goed het gebruik weergeeft, en dus ook laat zien waar je kan besparen. Daarnaast kun je er ook nog andere apparaten op aansluiten waarvan je dan ook het verbruik kan zien. Het is dus meer dan een leuke gadget. Dit betekent natuurlijk niet dat je het zonder zo’n thermostaat niet kan meten. En dus kan iedereen deze bespaartips toepassen.

De eerste bespaartip is om de verwarming simpelweg een graadje lager te zetten. Dit kan rond de 80 euro per jaar besparen. Verder is het ook verstandig om de verwarming ‘s nachts op 15 graden te zetten. Dit bespaart dan nog eens rond de 80 euro op jaarbasis. Nog een goede bespaartip is om alleen te verwarmen waar je bent. Het helpt dan om deuren gesloten te houden (zodat de warmte niet wegtrekt). Deze laatste tip kan wel meer dan 200 euro besparen.

Ook kun je tijdens het gebruiken van bijvoorbeeld de oven de warmte in het huis laten trekken, hierdoor hoef je minder te stoken. Het komt er dus op neer dat je er verstandig aan doet om een andere warmtebron te kiezen. Hierdoor hoef je de verwarming minder te gebruiken en dus bespaar je op gas.

Deze tips zijn allemaal makkelijk toe te passen en simpelweg een kwestie van doen. Als je hier toch moeite mee hebt dan kan een thermostaat als Toon helpen. Deze nieuwe thermostaten hebben vaak de mogelijkheid om programma’s in te stellen met tijden waarop de verwarming automatisch lager gaat. Dit kunnen overigens veel (iets) oudere thermostaten ook al.

Andere manieren om te besparen zijn bijvoorbeeld om minder (lang) te douchen. Of om af te wassen met koud water. Je kan ook besparen door de slaapkamer niet te verwarmen en een kruik te gebruiken of een dikkere deken. Je huis verwarmen door zonlicht naar binnen te laten werkt ook erg goed.

Welke bespaartip je ook toepast, je bespaart geld door minder te verbruiken. En dit realiseer je het beste door een alternatief te zoeken om je huis te verwarmen.

 

Tips om energie te besparen op elektriciteit


Als we kijken naar de meest elektriciteitsverbruikende apparaten (afbeelding hieronder) dan zien we dat de koelkast en de verlichting het meest verbruiken. Daarna de verwarming (die natuurlijk ook veel gas verbruikt!) de televisie en ventilatie. Om dan te besparen op de elektriciteitskosten een aantal tips om energie te besparen op de koelkast.

 

Budget-Advies.info Top Energieverbruikende Apparaten

Top Energieverbruikende Apparaten in Huis via ECN



Een volle koelkast kost minder energie. Het is dus handig om een volle koelkast te hebben. Dit betekent alleen niet dat je de koelkast vol moet stoppen met onnodige spullen. Want het werkt niet om te besparen op elektriciteit maar meer producten te kopen. Een goede tip is om flessen in de koelkast te stoppen om deze zo op te vullen.

Een tweede tip om energie te besparen op de koelkast is om warm eten eerst te laten afkoelen voordat je het in de koelkast stopt. Op deze manier zal de koelkast minder energie nodig hebben om het eten af te koelen.

Een derde bespaartip is om eten te laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor wordt de koelkast koeler door het koude eten, en dit scheelt dus weer energie.

Meer bespaartips om energie te besparen met je koelkast kunt je hier vinden.

 

Conclusie


Het loont dus om deze tips om energie te besparen toe te passen. Als je deze eenvoudige bespaartips gebruikt kun je al snel geld besparen voor je andere financiële doelen. Je kan dit geld dan elke maand aan de kant zetten zodat je iets achter de hand hebt. Het zal geen duizenden euro’s zijn maar onthoud altijd dat besparen een gewoonte is. Het toepassen van deze tips om energie te besparen zal er voor zorgen dat je de gewoonte creëert om te besparen.

Om er overigens voor te zorgen dat je het ook echt overhoud (en dus niet aan iets anders uitgeeft). Kun je het beste kijken naar jouw vaste lasten van vorig jaar. Als je dit toen kon opbrengen dan kun je dat dit jaar waarschijnlijk ook. Zorg er dan voor dat je met deze tips je werkelijke kosten omlaag haalt maar hetzelfde bedrag hiervoor beschikbaar maakt. Het verschil zet je vervolgens aan de kant.

Dit kun je goed op maandbasis uitrekenen. Als je vorig jaar bijvoorbeeld 1.800 euro kwijt was, dan is dit 150 euro per maand (1.800/12 = 150). Budgetteer dan 150 euro voor deze lasten. Mocht het bedrag dan in werkelijkheid 140 euro zijn, dan kun je dit bedrag later gebruiken voor iets anders.
Zorg er altijd voor dat je ruimte overhoud voor verandering. Mogelijk schaf je een vaatwasser aan die je eerst niet had, en gaan de kosten onopgemerkt omhoog. Houdt dit in de gaten, zodat je niet opeens meer moet betalen dan je berekend had en in de problemen komt. Let hier vooral op als je een vaste betaling hebt afgesproken met jouw leverancier. Je kan beter geld terugkrijgen dan opeens bij te moeten betalen.

Heb je zelf nog andere tips om energie te besparen op gas en of elektriciteit? Laat het dan weten in de comments.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *