Eenvoudig Budgetteren in 10 Stappen | Budget Advies - Alles Over Besparen en Financiële Vrijheid

Eenvoudig Budgetteren in 10 Stappen


Voor mensen die graag de financiën op orde willen hebben maar niet goed weten hoe ze dit voor elkaar kunnen krijgen heb ik een tiental punten opgesteld om te beginnen met budgetteren. De basics van budgetteren.

Vooral als je zelf al in de schulden zit lijkt het vaak erg lastig om er uit te komen. Juist dan is het erg van belang dat je een goed en duidelijk overzicht hebt van je financiële zaken, en moet je dus budgetteren.

Het lijkt misschien een grote uitdaging maar gelukkig is het verbeteren van je financiële situatie vaak makkelijker dan je denkt.

 

1: Noteer alles

Alles? Ja, alles. Vooral als je dit niet gewend bent is het juist belangrijk dat je alles bijhoudt. Dit is dus niet alleen je financiën maar ook andere zaken. Ga je een vakantie plannen, schrijf je plan op. Heb je een afspraak, schrijf het op. Moet je nog een aantal taken afhandelen, je raadt het al, schrijf het op!

Er staat noteer alles en dit kan tegenwoordig op vele manieren. Je hoeft niet per se meer te schrijven, je kan er ook een app voor gebruiken. Een goed voorbeeld hiervoor is “Evernote”, een app voor zowel je computer als je mobiel (of tablet) om alles bij te houden. Deze app kan op een tal van manieren worden gebruikt met het doel om alles wat je maar in gedachten hebt te kunnen noteren.

 

2: Houd je uitgaven bij

Als je dan alles noteert, vergeet dan absoluut je uitgaven niet. Bewaar bonnetjes, rekeningen en andere overzichten altijd goed. Maak er desnoods een foto van (kan ook weer met Evernote) om het goed bij te houden zodat je het later weer op kan zoeken.

Vaak kan je overal nog steeds een bon krijgen. Dus als een kassière de volgende keer vraagt of je de bon wil, moet je gewoon “ja” zeggen. Ook als dit niet gevraagd word zoals in een bar bijvoorbeeld kun je zelf gewoon om de bon vragen.
Mocht het nou zo zijn dat er echt geen bon is, dan kun je zelf nagaan wat je uitgegeven hebt en dit dan snel even noteren.

Het is belangrijk dat je de uitgaven bijhoudt zodat je deze kan evalueren. Het lijkt misschien overbodig want je hebt het geld toch al uitgegeven maar het is nou eenmaal zo dat we leren over de toekomst door het verleden te analyseren.

 

3: Evalueer je uitgaven

Als je goed je uitgaven bijhoud heb je meteen een duidelijk beeld van waar en wanneer je dingen uitgeeft. Dit is belangrijk om uit te zoeken welke uitgaven overbodig waren en hoe je juist deze uitgaven kan beperken.

Je kan goed je uitgaven evalueren door dingen te categoriseren. Als je de boodschappen en andere huishoudelijke aankopen in kleinere groepen zet, en er ook het doel van de aankoop bij noemt, dan krijg je een goed overzicht van alle aankopen die je doet. Vervolgens kan je hier dan nog weer bijzetten of dit een eenmalige of een terugkerende aankoop is geweest.

 

4: Maak een budget

De meest voor de hand liggende stap om te budgetteren is om een budget te maken. Vaak weet je dus alleen niet waar je moet beginnen.
Als je nu de vorige stappen hebt gevolgd, zul je merken dat het opstellen van je budget heel makkelijk zal gaan.

Je hebt inmiddels al je uitgaven bijgehouden, vervolgens heb je deze opgesplitst in duidelijke categorieën. Nu kan je dus aan de hand van deze uitgaven en categorieën verschillende budgetten opstellen.

Als voorbeeld de boodschappen:

Je zal nu weten wat je elke week of dagelijks koopt. Stel je voor dat je elke dag een klein flesje frisdrank koopt en deze vaak thuis opdrinkt. Dan kan je nu zeggen dat je dus van deze frisdrank 3,5L per week koopt (7x 0,5L). Voor volgende week kan je dan ook simpelweg 3 flessen van 1,5L kopen en je zal zien dat je goedkoper uit bent.

Nu weet je meteen ook de kosten van je uitgaven en zo kan je dus een budget maken voor je wekelijkse boodschappen.

 

5: Denk vooruit

Het was al even aangegeven maar het is erg belangrijk om vooruit te denken. Nu je een budget hebt en een duidelijk beeld van al je uitgaven, is de volgende stap het plannen van je uitgaven.

Vooral als je goed aangeeft welke uitgaven eenmalig zijn en welke terugkerend zul je makkelijk kunnen inschatten wanneer bepaalde uitgaven voorkomen. Je zult merken dat er cycli zijn in je uitgaven. Sommige uitgaven komen dagelijks voor, andere wekelijks, en sommige echt eenmalig.

Als je voor het eerst naar een festival bent geweest en zo’n geweldige tijd hebt gehad dat je volgend jaar weer wil, dan is dit festival geen eenmalige uitgave geweest. Als je dus goed vooruit denkt kun je er makkelijk voor zorgen dat je volgend jaar weer naar hetzelfde festival kan.

Een product met een langere cyclus is bijvoorbeeld waspoeder. Dit zul je niet wekelijks aanschaffen maar toch vrij regelmatig en hiermee kun je dus goed rekening houden.

Als je dan je budget op hebt gesteld, noteer dan achter elke uitgave een verwachting van de volgende aankoop (dit kan een schatting in dagen zijn).

 

6: Budgetteer extraatjes

Als je een budget opstelt is het belangrijk om extraatjes mee te nemen. Het is namelijk van belang dat het leuk blijft en meer vrijheid geeft, niet minder. Zorg er dus voor dat je iets overhoudt voor extra uitgaven.

Dit is vooral van belang als je budgetteren als straf ziet. Het is namelijk de bedoeling dat je er zelf beter van word en niet dat je er telkens tegenop kijkt. Dan zal het makkelijker en leuker worden.

 

7: Wees gedisciplineerd

Om je budget op te stellen en bij te houden heb je toch enige discipline nodig. Als eerst dat je het blijft maken. Je zal moeten blijven noteren, evalueren en vooruit denken.

Maar het is ook van belang dat je niet over je eigen budget gaat. Ondanks dat het belangrijk is dat je extraatjes meerekent, is het ook van belang dat je niet te veel extraatjes aan jezelf geeft. Je zult nog steeds moeten besparen zodat je grote doelen die je voor jezelf hebt gesteld uiteindelijk kan halen.

Een simpele maar goede truc om gedisciplineerd te blijven en je uitgaven te beperken is het volgende: stel jezelf de vraag “heb ik dit echt nodig”? En geef hier dan eerlijk antwoord op. Als je bij het boodschappen doen je mandje vol gooit, vraag jezelf dan bij elk product of je het echt nodig hebt. Als het antwoord nee is, dan kun je het gewoon terugleggen.

 

8: Maak een systeem om te budgetteren

Het beste wat je kan doen om te blijven noteren, evalueren en vooruit te denken, is om er een systeem in te brengen. Als je het lukt om het een gewoonte te maken dan heb je het hoogste punt bereikt.

Het doel van budgetteren is om je financiën op orde te maken zodat je vrijer kan leven. Als je budgetteren als een zware moeilijke taak ziet, zal deze vrijheid je duur komen te staan. Maar als je er voor zorgt dat je een goed systeem hebt waarin je het gewoon even doet, dan zal het stukken makkelijker gaan.

Een voorbeeld is om meteen bij elke uitgave je mobiel te pakken en snel te noteren wat je gekocht hebt, waarvoor, en wanneer je het weer denkt te kopen (dus of het een eenmalige of terugkerende uitgave is). Vervolgens maak je een foto van de bon of rekening. Dan kies je een rustig moment in de week waarop je dit allemaal rustig samenvoegt en in een bestand zet. Mocht je meer tijd hebben dan kun je dit ook bijvoorbeeld dagelijks doen.

 

9: Stel jezelf lastige vragen

Wanneer je iets wil veranderen is het vaak van belang dat je goed de waarom begrijpt. Waarom besteed ik altijd zoveel geld aan uitgaan, Waarom koop ik elke dag een klein flesje frisdrank? Deze vragen kunnen je helpen om je gedrag te veranderen (ook buiten het budgetteren om). Soms geeft het antwoord niet meteen duidelijkheid. Daarom stel ik voor om 5x “waarom” te vragen. Dit systeem zal ervoor zorgen dat je bij de hoofdvraag komt. Het is namelijk goed om door te vragen en voor jezelf te achterhalen wat het echte probleem is. Of de werkelijke reden om iets te doen. Dan kan je dit oplossen en zo zal je makkelijker voor jezelf iets kunnen veranderen.

 

10: Zie geld als een middel

Geld kun je voor veel dingen gebruiken en daardoor als veel dingen zien. Mensen zien het als bezit of als vrijheid maar uiteindelijk is het belangrijk om te begrijpen dat geld zelf niets waard is. Mensen maken nou eenmaal afspraken over de waarde van geld. Het briefje dat je vasthoud heeft een hele andere waarde dan dat er op staat. En dat is voor een pinpas al helemaal zo.

Als je geld gaat zien als een middel om dingen te verwezenlijken, dan word het makkelijker om het zo toe te passen, en dus in te zien dat het gaat om de dingen die je koopt (of juist niet) en niet om het geld. Als je dan inziet dat het geld dat je vandaag hebt, volgend jaar kan zorgen voor een festival kaartje, en over 30 jaar voor een huis in Spanje, dan zal het makkelijker worden om je aan je budget te houden.

 

Conclusie:

De bovenstaande 10 stappen om eenvoudig te budgetteren laten een duidelijk proces zien waarmee je geld kan besparen en je goed aan je eigen opgestelde budget kan houden. Wat je ook merkt is dat het een levensstijl is, en niet iets wat je zomaar even doet. Met deze tips kun je er voor zorgen dat je minder uitgeeft en geld overhoud voor de leuke dingen.

 

Heb je zelf nog tips? Geef ze dan in de comments hieronder.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *