Jezelf eerst Betalen, hoe doe je dat? | Budget Advies - Alles Over Besparen en Financiële Vrijheid

Jezelf eerst Betalen, hoe doe je dat?


Eén van de 10 principes van vermogensgroei is dat je jezelf eerst moet betalen. Jezelf eerst betalen wordt vaak genoemd als één van de belangrijkste regels van vermogensgroei. Het wordt door sommigen zelfs gezien als de gouden regel. Maar wat is het precies, en hoe kun je het zelf toepassen?

 

Wat wordt bedoeld met jezelf eerst betalen?

De regel om jezelf eerst te betalen komt vaak terug in de literatuur voor vermogensgroei. Het wordt dan ook genoemd in het boek “De Rijkste Man uit Babylon” waar de 10 principes van vermogensgroei deels op zijn gebaseerd. In dit boek is het ook één van de belangrijkste lessen. De les is dat je 10% van je inkomsten aan jezelf moet betalen. Of, om het anders te zien, voor jezelf moet houden.

Het principe gaat dus niet zo zeer om het opmaken van geld door jezelf te betalen maar juist om het opzij zetten van een vast bedrag van je inkomsten.

Het opzij zetten, of houden van 10% van zijn inkomsten is de fundatie voor de rijkste man uit Babylon om zijn vermogen te laten groeien. Hiermee zorgt hij ervoor dat hij altijd wat achter de hand heeft. In dit verhaal is het echter ook het startkapitaal om het geld te vermenigvuldigen. Het is dus van belang dat je standaard, elke maand jezelf eerst betaald. Zodat je vervolgens je vermogen kan laten groeien en groeit naar financiële onafhankelijkheid.

 

Hoe betaal je jezelf eerst?

Als je vandaag dit principe wil toepassen dan kan je het makkelijkste gebruik maken van de systemen van jouw bank. Je kunt namelijk instellen om een deel van je inkomen automatisch (op een andere rekening) vast te zetten. Dit kan eigenlijk bij elke bank. Je zal even moeten kijken bij jouw eigen bank hoe het moet maar het kan zeker bij de banken ING, ABN, SNS, ASN en de Rabobank.
Niet alleen banken hebben deze mogelijkheid. Ook bijvoorbeeld de verzekeraar Zwitserleven heeft een systeem voor automatisch sparen.

Als je toch een andere manier zoekt om jezelf eerst te betalen, kun je bijvoorbeeld zelf het geld contant apart houden. Of je kan ervoor kiezen om elke maand geld te investeren, bijvoorbeeld in een veilig aandeel of een ETF.
Deze laatste opties zijn echter zeker niet aan te raden als je niet weet waar je mee bezig bent. De verstandigste manier is toch echt automatisch sparen en die 10% van je inkomsten aan de kant te zetten via jouw eigen bank.

 

Waarom zou je jezelf eerst betalen?

Ondanks dat dit principe zo vaak genoemd wordt zijn er toch nog veel mensen die geen geld achter de hand hebben. Dit is ondanks dat andere bronnen steeds vermelden dat Nederlanders de spaarders van Europa zijn. Dit klinkt tegenstrijdig maar het belangrijkste is om je kijkt naar jouw eigen situatie, betaal jij jezelf eerst?

Want waarom zou je dit doen?

Als je jezelf eerst betaald dan weet je simpelweg zeker dat je geld achter de hand hebt. Je kan wel denken dat je alles wat je aan het eind van de maand over hebt opzij zal zetten maar vaak zal er dan juist niets meer over zijn. Als je dus automatisch geld aan de kant zet dan zorg je ervoor dat je een buffer hebt en eventuele onvoorziene uitgaven op kunt vangen.

Een andere reden is dat je de gewoonte aanleert om te sparen, om minder uit te geven. Het is dan ook niet de bedoeling dat je dit geld de volgende maand (of nog erger dezelfde maand) toch weer op maakt. Je leert zelfdiscipline en de gezonde gewoonte om te sparen.

Wat het resultaat is, mits je toch onvoorziene uitgaven hebt, dat je geld gespaard hebt en dus geld achter de hand hebt. Hiermee kan je dan vervolgens je financiële doelen bereiken en flexibeler leven.

 

Conclusie

Als je de 10 principes van vermogensgroei wilt volgen, is het uiterst belangrijk dat je zeker jezelf eerst betaald. Een goed minimum is 10% van je inkomen, meer kan natuurlijk altijd.
Zorg er dus voor dat je een automatische betaling instelt bij jouw bank, maak daarmee dan een bedrag van minstens 10% van je salaris over. Stel het zo in dat het wordt uitvoert zodra je salaris word gestort.

Persoonlijk heb ik deze automatische betaling laten lopen tot 2020, vanaf 2015. Zo ben ik er zeker van dat ik geld achter de hand heb en mezelf eerst betaal.

Wat doe jij, betaal jij jezelf eerst? En hoe doe je dat, of waarom niet?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *