Sparen voor later, heeft het zin?


Heeft het zin om te sparen voor later? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen. In deze post wil ik uitleggen dat sparen voor later wel degelijk zin heeft. Toch moet je jezelf wel een aantal leuke vragen stellen.

Een antwoord wat vaak gegeven word is: nee. Sommigen geven argumenten als; ik leef vandaag, en ik wil dus ook vandaag genieten. Anderen vinden het niet nodig omdat ze vinden dat ze het al doen door een pensioen op te bouwen. Redenen die erg logisch zijn en ook niet per se verkeerd.

Toch heeft het wel degelijk zin om te sparen voor later. Het is alleen belangrijk om een definitie te geven aan dat “later”. Als je dat doet dan lijkt de vraag namelijk anders. Bedoel je met later als je 70 jaar bent en met pensioen gaat. Of bedoel je zelfs nog later, als een erfenis?
Bedenk dat sparen voor een leuke vakantie volgend jaar ook “later” is.

 

Je leeft toch vandaag

Als iemand zegt er op te staan dat je vandaag leeft en dus ook vandaag je geld wil gebruiken. Dan doet mij dat denken aan een verhaal over het gezegde “live everyday like it’s your last”. Of iets als leef elke dag alsof het je laatste is. Iemand deed dit en kreeg vervolgens mensen achter zich aan, beland in de gevangenis, en wordt totaal niet gelukkig. Een soortgelijke situatie word in dit engelstalige stukje geschetst. Niet verstandig dus. Want als je vandaag je inkomen voor morgen opmaakt en niet spaart voor later, dan heb je dus morgen niets. Laat staan over een jaar of 10.

Maar als we het dan wat minder letterlijk nemen en vandaag opmaken wat we vandaag verdienen en totaal niet sparen voor later. Je deelt je maandloon door 30 en besteed elke dag dat bedrag. Dan kan dit toch gewoon? Nou, het kan, even. Zodra het tijd is om de vaste lasten te betalen gaat het al weer mis.
Maar zeg je misschien, stel nou dat ik alles goed budgetteer? Dan ben je eigenlijk al heel ver. Stel je zet je inkomsten op papier en haalt hiervan al je vaste lasten af. Het bedrag wat je dan overhoud deel je dan weer door 30 en dat besteed je dagelijks. Klinkt goed, toch?

Niet helemaal. Je houdt dit een paar maand vol en opeens begeeft je auto het. De accu blijkt aan vervanging toe te zijn en bij de garage heeft je auto nog meer mankementen. De rekening van de garage kan je niet meteen betalen. Je krijgt ze toch zo ver om eerst de auto te repareren en dit op rekening te betalen. Dit duurt alleen wel 3 dagen en zit je dus zonder vervoer. Je kan vervolgens een maand niets uitgeven omdat je die rekening moet betalen.

Lastig, opeens kun je niets meer doen en moet je dus alles wat binnenkomt aan de garage betalen.

Aan de hand van dit voorbeeld kun je zien dat wanneer je vandaag opmaakt wat vandaag binnenkomt, je bij een financiële tegenslag, meteen je vrijheid kwijt bent. Nu zou je kunnen zeggen dat je dit prima vol kunt houden. Of dat je geen tegenslagen zal hebben. Iets wat je echter vergeet is dat het heel moeilijk is om gewoontes aan te passen. Die rekening van de garage hoeft pas later te worden voldaan, en het was je gewoonte om elke dag andere kosten te maken. Als je dan niet de discipline hebt om ook echt een maand (of hoe lang de periode ook is) niets uit te geven. Dan zul je toch weer geld uitgeven, geld dat je dan dus niet hebt. En zo kom je in de schulden.

Vooral dit laatste is gevaarlijk. Uit cijfers van het Nibud blijkt dat 40% van de huishoudens te weinig geld achter de hand heeft voor het vervangen van spullen en/of onderhoud aan huis en woning. Dit is veel. Er word aangeraden dat elk huishouden minimaal 3550 euro achter de hand moet hebben.

Volgens de cijfers zitten er in Nederland zo’n 3 miljoen huishoudens onder dit bedrag van 3550 euro. Nu is het zo dat het voor de één nou eenmaal makkelijker is om te sparen dan voor de ander maar dit bedrag is opgesteld door het Nibud ongeacht het inkomen.
Het Nibud heeft dit vanzelfsprekend niet bepaald om mensen te benadelen. Dit is opgesteld zodat je onvoorziene uitgaven kunt opvangen en financieel vrijer kunt leven.

Zorg er daarom voor dat je niet elke dag meteen opmaakt wat er binnenkomt maar dat je spaart voor later.

 

Wat is later?

Sparen voor later, wat is jouw definitie voor later? Zoals al eerder vermeld kan later ook over een jaar zijn. Misschien zelfs volgende week. Dit is voor iedereen anders.

Om erachter te komen wat voor jou later is zul je een beeld moeten hebben van jouw doelen voor de komende jaren. Dit kun je zelf opstellen. Een goede manier om dit te doen is om een lijst te maken van 50 dingen die je wil bereiken. Een georganiseerde bucket list. Je maakt 5 groepen met elk 10 dingen.

  • 10 dingen die je wil doen
  • 10 dingen die je wil hebben
  • 10 dingen die je wil zien
  • 10 dingen die je wil leren
  • 10 dingen die je wil geven

Vervolgens geef je alles een vorm van prioriteit. A is voor binnen een jaar, B is voor 1 – 3 jaar, C is over 5 jaar en D is nog verder in de toekomst.

 

Hieronder een voorbeeld:

 

Financiële levens doelen stellen | Budget Advies

Financiële levens doelen stellen | Budget Advies

 

Zoals je ziet zijn kun je de groepen vrij invullen. Het is jouw lijst, dus of je nou invult dat je de Chinese muur wil zien, of dat je “de Chinese muur beklimmen” onder het kopje doen zet. Het gaat er om dat je goed nadenkt over wat je wil bereiken in de komende jaren. En hierbij dan rekening houd met wanneer je dit wil. Maak wel een realistisch plan. Zorg er dus voor dat je niet alle doelen dit jaar wil behalen.

De volgende stap is het kiezen van 1 doel voor dit jaar, en een duidelijk plan van aanpak op te schrijven. Als je dit jaar wil leren budgetteren schrijf je als stap 1 op: aanmelden voor de Budget Advies nieuwsbrief. Zodat je goed op de hoogte blijft van nieuwe tips om te budgetteren. Stap 2 is dan het lezen van de post: 6 Financiële Tips om Geld te Besparen in 2017.

Je zal goed moeten inzien wat de “kosten” zijn om je doel te bereiken. Mocht je volgend jaar een maand naar Andalusië willen voor je taalcursus Spaans, dan heb je niet alleen geld nodig maar ook tijd. Je zal duidelijk in kaart moeten brengen wat je precies nodig hebt.

Als je duidelijk weet wat je wil bereiken, dan zal het ook makkelijker worden om het te bereiken. Vervolgens kun je dan stap voor stap naar je doelen toe werken en ze uiteindelijk ook behalen. Het belangrijkste is om goed te weten waar je geld voor aan de kant wil zetten. Dat je weet wat voor jou “later” is.

 

Conclusie

Hopelijk is het gelukt om je te overtuigen dat het toch wel belangrijk is om te sparen voor later. Spaar een bedrag dat in lijn is met jouw (financiële) doelen. Je moet dus een basis bedrag achter de hand hebben en daarboven op nog meer sparen voor jouw doelen.

Ik hoor graag jouw mening, wat vind jij? Heeft sparen voor later zin? En zo ja, wat is voor jou later?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *