5 Oorzaken van Schulden | Budget Advies - Alles Over Besparen en Financiële Vrijheid

5 Oorzaken van Schulden


Als je geldproblemen en of schulden hebt is het snel een nachtmerrie om er uit te komen. Velen komen er dan ook amper of zelfs helemaal niet uit. Dit kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben maar hieronder worden 5 dingen genoemd die je zeker in de schuld zullen houden. Natuurlijk moet je deze niet volgen maar juist het omgekeerde doen.

1. Niet toegeven dat je in de schulden zit

2. Geen budget bijhouden

3. Te laat betalen

4. Betalen in termijnen

5. Kredietkaarten gebruiken

 

1. Niet toegeven dat je in de schulden zit

Vooral als je net in de schulden zit is het erg lastig om dit toe te geven en te erkennen. Je bent misschien bang dat mensen anders over je gaan denken of dat ze anders met je omgaan. Mogelijk denk je dat je het beter stil kan houden en er gewoon niet aan hoeft te denken, het gaat vast vanzelf weer over.
Niets is echter minder waar. Als je schulden hebt is dit niet iets wat je kan vergeten en stil moet houden. Je moet het juist meteen aanpakken! Als je dan je probleem rustig deelt met iemand die dicht bij je staat, zul je hoogstwaarschijnlijk veel aan die persoon hebben. De eerste reactie hoeft niet meteen positief te zijn maar deze persoon kan je vervolgens goed helpen met je probleem. Samen kan je dan een oplossing vinden. Het is zo dat het erg lastig is om uit de schulden te komen en daarom moet je juist hulp bij schulden zoeken. Als je dit niet doet zul je snel neigen om niet toe te geven dat je in de schulden zit. Dan kom je er dus zeker niet uit.

 

2. Geen budget bijhouden

Een voor de hand liggend probleem van mensen die in de schulden zitten is dat ze geen zicht hebben op hun financiën. Ze houden hun uitgaven niet bij en dus ook geen budget. Het resultaat is dat ze meer uitgeven dan er binnenkomt. Zo raak je dus makkelijk in de schulden.

 

3. Te laat betalen

Een andere reden dat je niet uit de schulden komt is dat je te laat betaald. Het lijkt vaak logisch als je krap bij kas zit om betalingen uit te stellen. Je wacht misschien eerst op je salaris voordat je de rekening kan betalen. Of je denkt dat je nog wel even de tijd hebt. Het resultaat is echter dat je rekeningen omhoog gaan en dat het onnodig duurder word. Dit houdt je natuurlijk in de schulden. Wat je hier goed tegen kan doen is een betalingsregeling treffen met de gene waar je de rekening hebt openstaan. Voornamelijk instanties zijn hier vaak toe bereid. Je kan bedrijven en instanties gewoon bellen. Dan zeg je dat je de openstaande rekening graag wil betalen maar het nu niet kan en dus een betalingsregeling wil treffen. Vaak kan dit dan worden geregeld, zodat je boetevrij je rekening kan betalen. Als je vervolgens deze betaling duidelijk vermeld in je budget kan je vanaf dan je rekening voldoen en je schulden zelf aflossen.

 

4. Betalen in termijnen

Als je betaald in termijnen, dan betaal je meer. Dit is ook waarom de overheid waarschuwt dat geld lenen geld kost. Het is namelijk zo dat je bij een betaling in termijnen het bedrag leent van de verkoper en deze lening beetje bij beetje terug betaald. Nu is het belangrijk het verschil te zien tussen een betalingsregeling en een betaling in termijnen. Beiden komen op hetzelfde neer; je betaald steeds een beetje van een totaal bedrag, vaak gespreid over meerdere maanden. Toch is het heel anders. Een betaling in termijnen is het aangaan van een lening om vandaag te kopen wat je morgen pas kan betalen. Zowel jij als de verkoper gaat hiermee akkoord. Ook zullen er duidelijke afspraken worden gemaakt (op papier) van de rente die je over deze lening betaald. Bij een betalingsregeling werkt het anders. Hier spreken zowel jij als de verkoper af dat je meteen betaald. Dus is er geen rente en ook geen verwachting dat je meer gaat betalen. Als je vervolgens door onvoorziene omstandigheden (je kan het toch niet betalen) een wijziging in de afspraak (dat je meteen zou betalen) maakt, dan is dit een keuze van de verkoper. Het is dus niet verplicht dat er een betalingsregeling word gemaakt. Maar, als dit wel gebeurd, dan is dit dus een nieuwe afspraak en kun je dan bepalen of er hogere kosten komen. Een betalingsregeling is dus een noodoplossing waar je vaak door de verkoper word geholpen. Maar bij een betaling in termijnen sluit je een lening af die je vooraf aangaat, je bent dus al meteen gebonden aan hogere kosten.

 

5. Kredietkaarten gebruiken

Kredietkaarten zijn vergelijkbaar met betalen in termijnen en een lening. Er is een hoog rente percentage dat je betaald om (even) meer krediet te hebben. Dit is ook voordat je de kaart krijgt al bekend (tenminste, je gaat akkoord met de voorwaarden). Kredietkaarten zijn dus ook weer een lening en geld lenen kost geld. Als je dan al in de schulden zit en vervolgens betalingen maakt met je kredietkaart zullen je schulden alleen maar oplopen. Gelukkig zijn er in Nederland niet veel mensen met een kredietkaart maar als je het toch gebruikt is het altijd van belang dat je het meteen afbetaald. Mocht je niet in staat zijn om de kaart binnen 30 dagen weer op nul te zetten, moet je gewoon geen kredietkaart gebruiken.

 

Conclusie

De bovenstaande 5 tips tonen aan dat het erg belangrijk is om een goed beeld te hebben van je financiën. Leen geen geld en zeker niet als je het niet binnen een maand weer kan afbetalen. Als je dit doet kun je schulden aflossen en er voor zorgen dat je niet weer in de schulden komt.

Heb je zelf meer tips om je schulden af te lossen en je uit de schulden te houden? Laat het dan weten in de comments.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *