5 Tips om te Budgetteren als Je Net op Jezelf Gaat Wonen | Budget Advies

5 Tips om te Budgetteren als je net op Jezelf Gaat Wonen


In 2014 waren er in Nederland 3,3 miljoen mensen die op zichzelf wonen. Misschien zijn dit mensen die al een tijd alleen wonen maar wat nou als je net op jezelf gaat wonen. Misschien ga je net op kamers, of verlaat je het ouderlijk huis. Wat de reden ook is, je bent opeens helemaal zelf verantwoordelijk om je uitgaven onder controle te houden en te budgetteren. Dit kan nog wel eens lastig zijn. Zeker als eerder een andere bewoner (ouders / huisgenoten / partner) de boodschappen deed.

In deze post staan tips om te budgetteren als je net op jezelf gaat wonen.

  1. Voer je spaarvarken
  2. Budget voor avonden uit
  3. Geef huisfeesten
  4. Koop boodschappen voor één
  5. Budget voor leuke dingen

 

1: Voer je spaarvarken

Als je net op jezelf gaat wonen is de kans op onvoorziene uitgaven groot. Dan is het erg handig dat je toch een beetje geld achter de hand hebt, en vooral dat je dit ook goed op peil houdt. Het is verstandig om te zorgen dat je een maand aan uitgaven achter de hand hebt. Mocht het namelijk zo zijn dat je opeens een kapotte wasmachine hebt, of de tv begeeft het, dan kan je dit opvangen en gewoon je kleding thuis blijven wassen.


Mocht je deze onvoorziene uitgaven hebben, dan is het belangrijk om je spaarvarken ook weer aan te vullen. Vandaar dat het erg belangrijk is om dit constant te doen en dat je het bedrag stabiel houdt.

 

2: Budget voor avonden uit

Als je alleen woont zul je merken dat je vaker wat buiten de deur wil doen. Misschien ga je wat vaker de kroeg in of je kijkt vaker een film in de bioscoop. Misschien neem je zelfs wel dat lang geplande abonnement voor de sportschool, en ga je ook.

Het is dus belangrijk dat je ook met deze uitgaven rekening houdt. Zorg er voor dat je er rekening mee houdt dat je deze uitgaven zult hebben en dat je dit ook kan opbrengen. Als je een huis/appartement wilt huren, kijk dan of je uitjes ook uit kunnen van dit bedrag. Tenzij je meer op tip nummer 3 wil focussen.

 

3: Geef huisfeesten

Als je veel waarde hecht aan je eigen plekje en voor hogere vaste lasten kiest, dan is het verstandig om het feest in huis te halen. Misschien is het te duur om naar de bioscoop te gaan maar met een paar man thuis een film kijken kan net zo gezellig zijn. Je kan ook veel besparen door in de supermarkt alcohol te kopen en dat gewoon thuis te nuttigen met je vrienden. Een biertje in de supermarkt kan je per vaasje al snel 1,5 euro besparen. Met een avond koken voor / met je vrienden of vriendinnen kan je natuurlijk ook veel besparen.

Een bijkomend voordeel is dat je deze zelfde avonden de volgende keer dan bij anderen kunt houden, wat je helemaal kosten kan schelen.

 

4: Koop boodschappen voor één

Vooral als je gewend bent om met meerdere mensen in een huis te wonen zul je merken dat boodschappen doen voor 1 persoon toch heel anders is. Als je dan boodschappen koopt voor jezelf, zorg er dan voor dat je niet te veel koopt.

Een goede manier om hiervoor te zorgen is het gebruiken van recepten voor 1 persoon. Het is namelijk zo dat je vaak te veel van een product koopt en het dan weg moet gooien omdat het over datum is. Dit gebeurd veel met bijvoorbeeld vleeswaren en brood maar ook voorgesneden producten zijn snel over datum en worden vaak weggegooid. Tenzij je de hele week van plan bent hetzelfde te eten, is het dus verstandig om goed te bedenken wat je gaat eten voordat je het koopt.

 

5: Budget voor leuke dingen

Als je op jezelf woont en je budget hebt opgesteld, zorg er dan voor dat het leuk blijft. Het kan je veel voldoening geven dat je, je goed aan je budget kan houden en goedkoper leeft maar het is toch ook erg leuk om jezelf af en toe te trakteren.
Misschien heb je net een leuke nieuwe handtas gezien of wil je een weekendje weg naar Madrid. Houd je dan toch in!

Zorg ervoor dat je een plan opgesteld waarin je jouw financiële doelen noteert en vervolgens duidelijke stappen volgt om deze te behalen. Hierdoor kun je je uitgaven onder controle houden en toch binnen de kortste keren naar Spanje.

 

Conclusie

Het is dus erg belangrijk dat je goed weet wat je zoal wilt gaan doen als je op jezelf gaat wonen, zodat je goed kan budgetteren en niet te veel geld uitgeeft.

Mocht je wat missen dan hoor ik het graag, wat zijn jouw tips om te budgetteren als je net op jezelf gaat wonen?